Сојузот

Според нашиот Статут, највисоко одлучувачко тело на Сојузот е Генералното собрание. Генералното собрание го сочинуваат сите младински амбасадори на Унијата кои ги претставуваат средношколците на градско ниво. Претседателот претседава и го свикува Собранието.

  • На централно ниво, второто највисоко тело за одлучување кое е задолжено за секојдневното работење на организацијата е Извршниот одбор. Одборот ги спроведува одлуките донесени од Генералното собрание.
  • Генералното собрание и Извршниот одбор можат да одлучат да формираат разни други комисии и работни групи за да се фокусираат на одреден сегмент од работата на Сојузот.
  • На локално ниво, Сојузот го сочинуваат локални ограноци во кои се вклучени активисти, членови и младински амбасадори од средношколското население во таа област. Локалните ограноци се предводени од нашите високо мотивирани и посветени младински амбасадори.

High-school students

Cities

Manifesto points

Union

OUR EB

ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ЧЛЕНОВИТЕ НА ИЗВРШНИОТ ОДБОР

Лука Павиќевик

Претседател

Јас сум матурант во Гимназија НОВА како стипендист на Меѓународната фондација „Борис Трајковски“. Уште кога бев во основно училиште, се сеќавам дека гласот на учениците беше извртуван, игнориран, па дури и исклучуван. Немаше структури кои соодветно го претставуваа нашиот глас, додека ученичките совети постоеја само на хартија. Оваа неправда ме мотивираше да станам истражувач и активист. Освен што сум публикуван автор, главен уредник на мојот училишен весник, NOVA Times и секретар на ученичкиот совет, мојата кариера во Сојузот започна пролетта 2020 година како член на Извршниот одбор и потоа, Генерален секретар. Мандатот го добив во јуни 2021 година, а овие две години како ваш претседател ќе ги искористам за создавање систем кој соодветно ќе нè претставува во годините коишто ни претстојат.

Јана Попова

Прв потпретседател

Јас сум Јана Попова, ученик сум во Гимназијата Никола Карев во Скопје. Јас сум прв потпретседател и меѓународен офицер на Сојузот. Ќе го дадам најдоброто од себе за да придонесам за имплементирање на нашите цели во овие две години што не очекуваат. Би рекла дека имам значително влијание врз невладини организации и проекти. Како средношколци, клучно е да се слушне нашиот глас. Затоа, приоритет ми е да ги претставувам моите врсници и да се борам за подобар образовен систем.

Влатко Стојкоски

Генерален секретар

Јас сум Влатко Стојкоски и учам во втора година во ПСУ Јахја Кемал во Скопје. Со мојата амбициозност и креативност успевам да најдам инспирација да ги постигнам високите цели кои си ги поставувам. Пред да станам член на Сојузот, бев вклучен во неколку проекти кои влијаеја на образованието и животот на средношколците. Тие ме мотивираа да влезам во Сојузот. Сакам да зборувам и проектирам на различни теми, и добро ми оди со лидерски позиции, особено кога треба да ја завршам работата. Сите меки и тешки вештини во комбинација се она што ме прави одлична личност за работа. Јас сум многу дружељубива личност и секогаш сум подготвен да помогнам.

Филип Најдовски

Втор Потпретседател

My name is Filip Najdovski; I am a second-year student in SABA-Skopje. I have been actively supporting the rights of all high-school students and fighting against different injustices in the education system in our country. I am also a member of a few other Non-Governmental Organizations that work in the fields of education, digitalisation and innovation. I became a member of the Executive Board in 2021. I serve as the Head of PR.

Ева Карамановска

Одговорна за Комуникации

Здраво, јас сум Ева Карамановска, ученичка во четврта година во Гимназијата "Никола Карев" во Скопје. Јас сум млада, многу мотивирана личност со големи амбиции и силна желба за работа. Бев член на ученичкиот совет и во основното и во средното училиште, така што да бидам дел од Сојузот претставува огромна можност и за личен развој и за напредок во образованието. Себеси се нарекувам уметник кој секогаш ги користи своите знаења и талент за дизајн за развој на проекти во заедницата. Затоа, мојата позиција во Сојузот е одговорна за комуникациите. Јас сум член на тимот за графички дизајн и сум задолжена за одржување на нашите профили на социјалните мрежи. Се надевам и верувам дека со многу работа и преданост, ќе допринесам за подобрување на образованието во нашата држава во текот на овие две години.

Адора Лимани

Одговорна за Истражување и Стратегија

Јас сум Адора Лимани, ученичка во ПСУ NOVA International Schools. Сум студентка во четврта година. Член сум на Извршниот одбор од 2020 година. Особено ме интересираат активизмот во образованието и правата на жените, затоа го основав првиот феминистички клуб во моето училиште. Моето активно учество во дебатниот клуб и во школското списание, како и мојата страст кон пишувањето, ме опремија со вештини за истражување. Затоа, мојата моментална улога во Сојузот е одговорна за истражување и стратегијата. Мојата намера во наредните две години е да ги искористам своите вештини и знаења за да помогнам на учениците во средните училишта низ целата земја да се борат за подобро образование.

Емира Хусовиќ

Советничка за Меѓународни Курикулуми

Јас сум Емира Хусовиќ, Советник за Меѓународни Курикули во Сојузот. До септември 2022 година, студирав во Гимназија "Кочо Рацин" во Велес. Минатата година добив стипендија за да студирам две години во еден од Обединетите Светски Колеџи (UWC) во Танзанија. Како воодушевена млада студентка која сака да направи промена во образовниот систем, се приклучив на Сојузот како амбасадор на почетокот на 2020 година. Во 2022 година, бев назначена како Прв потпретседател на Сојузот. Поради моето напуштање на државата, станав Советник за Меѓународни Курикули. Покрај активното учество во Сојузот, учествував и во многу Невладини Организации како Еквалис, Youth Can, Фокус, Хера, Црвен Крст и УНИЦЕФ. Овде во Танзанија, се вклучив во многу комитети во училиштето за одржливост, правата на учениците, родова еднаквост и антирасизам. Активно сум вклучена со Обединетите нации, како и претставувањето на гласот на учениците на UN Pre-COP27 Младинска Конференција на Обединетите Нации.

Берин Мухамед

Одговорен за Младински Амбасадори

Јас се викам Берин Мухамед и сум ученик во втора година во гимназијата "Зеф Луш Марку". Од почетокот на средното училиште, активно учествувам во проекти и работилници за правата на учениците и здравјето. Иницирав неколку проекти во земјата на темата на менталното здравје и сум многу среќен што имам можност да бидам дел од Сојузот и да го изразам својот глас. Се приклучив на Извршниот одбор во 2023 година и обавувам функцијата на Глава на Односите со Младите Амбасадори. Во следните 2 години, сум подготвен да допринесам за тоа да ги направам гимназиските години успешни, интересни и незаборавни за сите мои колеги.